Rosenlöfs Tryckerimuseum
Kungsgården

Museet är bevarat i sin helhet, alla maskiner och övrig utrustning är i samma skick som de var den 5:e juli 1974 då verksamheten lades ned, när de anställda tog sin väska, släckte lyset, låste och gick hem.

Besök Rosenlöfs Tryckerimuseum...
...
Typografiska Museet i By
Hede, södra Dalarna

Thord Franzén driver museet efter sin far boktryckaren Nils Franzén. Nisse startade museet i slutet av 1990-talet efter en lång tid som typograf, ca 50–60 år.

Besök Typografiska Museet i By...
...
Smedjebackens Tryckerimuseum
Smedjebacken

Smedjebackens Tryckerimuseum är ett grafiskt museum som är under uppbyggnad. Museet kommer att innehålla handsätteri, tryckeri med digelpressar och cylinderpressar samt ett maskinsätteri.

Muséet är inte öppet annu.
...
Det Gamla Tryckeriet
Eskilstuna

Ett levande museum där man visar hur man producerade böcker för över 100 år sedan. Här visas ett historiskt grafiskt handarbete med trä- och blytyper, boktryck i digel- och cylinderpressar med handkraft, och hur man tillverkar papper och marmorerar papper. Vi skräddarsyr gruppbesök där du själv får pröva på att sätta och trycka.

Besök Det Gamla Tryckeriet...
...
Officina Typographica
Skansen, Stockholm

Officina Typographica visar ett tryckeri så som det hade kunnat se ut på 1840-talet. Här berättar skickliga boktryckare om arbetet med sättning och tryckning, arbetsförhållanden och de liberala tankeströmningarna vid tiden. Det trycks och säljs tidskrifter, kistebrev och kort, och man kan själv få prova handpressen. Skansen är världens äldsta friluftsmuseum.

Besök Skansens boktryckeri...
...
Litografiska Muséet
Huddinge

På museet vill vi levandegöra litografin genom att visa dess utveckling från 1800-talet och framåt, hur denna teknik påverkade samhället och hur den används idag. Tekniken presenteras i vår aktiva verkstad med tryckpressar, en stor samling litografiska stenar etc. Vi visar konst- och andra utställningar samt håller kurser.

Besök Litografiska Muséet...
...
Grafiska Muséet
i Gamla Linköping

Grafiska Museet i Gamla Linköping är ett levande arbetslivsmuseum med ett tryckeri som det såg ut i mitten av 1900-talet. Vi arbetar med sättning och tryckning med blytyper och visar bokbinderi och handtillverkning av papper. Vi säljer tryck­saker som framställs på museet, t ex vykort, böcker, servetter.

Besök Grafiska Muséet...
...
Limtorgstryckeriet
Lidköping

Grunden i museet är en donation av Gustav Svenssons Accidenstryckeri. Tryckeriet startade i Grästorp 1878 och drevs fram till 1975 i sitt ursprungliga skick. Sista ägaren, Gustav Svensson, sålde tryckeriet 1975.

Besök Limtorgstryckeriet...
...
Konstlitografiska Muséet
Tidaholm

Tillsammans med Litografins vänner, Tidaholms Kommun, Hellidens folkhögskola och Västra Götalands Region har Litografiska Akademin sedan 1995 drivit ett museum specifikt för litografisk bildkonst. Normalt ordnas fyra utställningar årligen, under vår och höst.

Besök Litografiska Muséet...
...
Gamla Tidningstryckeriets Vänner
Kungsbacka

1991 gick Sveriges sista blytryckeri för tidningar, Norra Halland, i graven, efter att ha startat 1921. Allt sedan dess har tryckeriet stått orubbat och gör så fortfarande. Det har i ­många år talats om att öppna ett museum, men än så länge har det inte blivit verklighet.

Visas efter förfrågan per e-post: benke.karlsson@gmail.com
...
Rundqvists Boktryckeri
Onsala

Verkstad och museum ligger längst in i butiken som heter Style By Mariedals, som från början varit en gammal lanthandel. I museet/verkstaden berättar vi om den gamla boktryckartekniken och visar hur enklare tryck görs. Detta gör vi utan kostnad alla dagar vi har öppet. Vill du trycka dina egna alster erbjuder vi workshops till en rimlig kostnad.

Besök Rundqvists Boktryckeri...
...
Grafiska Muséet
Oskarshamn

Museet gestaltar kuvert- och tryckindustrin i Oskarshamn under första hälften av 1900-talet. Det är utformat som ett accidenstryckeri från 1950-tal. Det finns handtryckspressar, stansmaskin för kuvert, Heidelbergvinge och sättmaskiner. Museet har även ett hyggligt utrustat bokbinderi samt ett mindre bibliotek med facklitteratur.

Besök Grafiska Muséet...
...
Grafiska Muséet
Helsingborg

Grafiska museet på Fredriksdals Museer och Trädgårdars område i Helsingborg är Nordens största gra­fiska museum. Vi använder den traditionella tekniken som användes innan digitaliseringen och datortekniken revolutionerade branchen. Välkommen att besöka oss för att se, känna, lyssna och lukta på ett riktigt tryckeri.

Besök Grafiska Muséet...
...